събота, 16 януари 2010 г.

Един арабския свят без граници

В края на миналата седмица Саудитска Арабия и Катар са подписали споразумение да се разграничат повече от техните земи и морски граници, но тази нова линия в пясъка ще изпъква повече за всички отсъствия си присъствие ще разкрие. Маркиране на обща граница десетилетия след постигане на държавност повдига въпроса, какво забави толкова дълго? Оглеждам в отношенията между страните в останалата част от арабския свят, на един и същ въпрос възниква отново и отново.

Границата е хубаво, за да се уверите - и това е интересен феномен все още да пристигне в Ливан - но значение е, че той подчертава колко недохранени и пренебрегвани по-арабските отношения щанд днес, поколения след колониалната епоха е преминал.

Не само че липсват граници в арабския свят, но ние можем да продължим към въпрос, къде са споразумения за свободна търговия между народите, които така силно да декларират своето арабски братство? Къде са митнически договори? Къде са набор от закони, които са хармонизирани, за да позволяват по-арабските отношения да процъфтява? Къде са сделките за безвизово пътуване? Къде е координиране на сигурността?

Разбира се, отношенията между арабските държави отдавна са помрачени от нерешени политически напрежения - разликите между Саудитска Арабия и Катар перспективи са съществена част от тласък за Катар емира шейх Хамад бин Халифа Ал-Тани за започване на Ал-Джазира спътниковата мрежа през ноември 1996. В Ливан, наследство на затруднения с нашите съседи Сирия все още кара някои тук да поставя под въпрос дали определянето на границата няма да се случи.



Но заедно с региона нелеп политическо ръководство, тези въпроси трябва да бъдат насочени към страните от Арабската лига: Какво може да го покаже 22 арабски страни за повече от 50 години на вноските?

За съжаление, "работата" на страните от Арабската лига да предоставят голяма част от отговорите как десетилетия на време и пари са били похарчени в целия регион с uninspiring резултати. The League осигурява учебник по примера на пълен разцвет заболяване на красноречие. Срещи на върха, на комисии, дори всички привидно безкраен handshakes между министри и министър-председателите на всяка ивица в арабския свят - всичко е било най-вече за шоу.

Така наречените лидери в Близкия изток за поколения са сред най-квалифицираните и практикува rhetoricians в света - и все пак всичките им глоба и флорални формуляр е придружен от почти без съдържание. Както се казва - всичко Глазура и не пита.

За съжаление, в арабския свят се намира в плен на световната рецесия, и способността на всяка нация да излезе бързо и структурно здрав от този епизод ще зависи до голяма степен на политически умения и волята на своите лидери да предприемат бързи, решителни и досега -- дългосрочни мерки. Нашите подозрения, уви, е, че по това време на кризата ще бъде още един случай, в който най-внимателно изработени и дясно-ум думи ще бъдат съпроводени от липсата на дела - още една инстанция, когато арабските лидери дори не можех да нарисувате линия в пясък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар