петък, 22 януари 2010 г.

заработи най-големият завод заобезсоляване на морска вода

Новият завод за обезсоляване на морска вода, намиращ се в източната провинция на Саудитска Арабия – в индустриалния център Jubail II – е официално открит на 28 април от крал Abdullah. До неговия старт в страната вече оперират 27 завода, които осигуряват 70% от питейната вода в кралството и генерират 28 млн.мегавата електричество. Питейната вода се доставя чрез мрежа от водопроводи с обща дължина 4 000 километра.

Новооткритият завод ще осигурава 800 000 куб.метра сладка вода и има капацитет да генерира 2 750 MW електричество.
изграждането на завода е струвало 3,8 милиарда щатски долара – т.е. 1,25 млрд на 1000 мегавата мощност. Като изобщо не споменаваме, че освен генерираното електричество, се добиват огромни количества питейна вода.

Ако сравним тази сума с космическата вече цена на 1000 мегавата мощност в бъдещия АЕЦ Белене, виждаме че инвестицията в руските ядрени мощности е 5-6 пъти по-скъпа, без да се отчитат лихвите, които българските данъкоплатци ще изплащат по държавните заеми, риска цената да продължава да набъбва, нерешените проблеми със сигурността и управлението на опасните отпадъци, както и зависимостта към една чужда страна, която е доказано склонна да злоупотребява с монопола си.

Това ни кара още повече да съжаляваме, че арабските шейхове така грижливо пазят своята тайна. Разбира се технологията не е чудо, ние сме писали и за други подобни проекти, но беше интересно да разберем какво стои зад най-големия такъв завод в света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар