сряда, 3 март 2010 г.

Фонтанът Крал Фахад -Джеда

Не се знае защо властите в Джидда (Jeddah), са решили да направят главна знаменитост този фонтан. Но така или иначе, през 1980-1983 г. го монтирали близо до едно административно дворцово здание. Фонтанът изригвал право нагоре, но не представлявал нищо особено. Казват, че много напомнял швейцарския Jet d’Eau. Като цяло струята се вдигала във въздуха на незавидните 120 метра, което не впечатлявало много хората и не съответствало на градската архитектура.

Затова властите решили да монтират нова забележителност. И все пак отново трябвало да бъде фонтан. При това много голям: желателно по-голям от всички останали други фонтани и дори знаменити здания. С тази работа се захванала арабската компания SETE Technical Services, занимаваща се с разработка на различни инженерни съоръжения за градовете, водоснабдяване, енергетика, екологични проекти.


В SETE Technical Services бързо се заели с работата и пуснали новия фонтан през 1985 г. Фонтанът, който построили, действително бил впечатляващ. Но и тази разработка не потресла света и момчетата конструирали машина, която да изхвърли водата във въздуха на главозамайващата височина от 312 метра! Впрочем, ако има дори малък вятър (а него винаги го има), падащата вода се отклонява доста настрани. Така че този фонтан може да се използва и за ветропоказател. Но впрочем идеята е лоша… След малко ще разберете защо.

Този инженерен шедьовър е създаден по времето на управлението на кралят на Саудитска Арабия Фахд ибн Абдел Азиз Ал Сауда (Fahd bin Abdul Aziz Al Saud), затова често го наричат фонтана на крал Фахд (King Fahd’s Fountain). Иначе е просто – фонтана на Джидда (Jeddah’s Fountain).

Но има ли с какво да се сравни! Дори Айфеловата кула отстъпва на заден план – нейната височина, ако не се брои връхната конструкция на антената, едва стига до 301 м. … Впрочем, фонтан върви да се сравнява с фонтан.

Диаметърът на тръбите на системите е различен. Тръбите, подаващи водата, имат сечение 80 сантиметра. Там, където водата излита в атмосферата, техният диаметър е само 12,6 сантиметра, за да бъде налягането на изхода максимално – а именно 42 бара и невероятната скорост на водата от 375 км/ч.

Техническата част на фонтана Фахд се състои от помпена станция и захранваща я електростанция. Отначало те били построени на баржа с дължина 90 метра, която после частично потопили – просто некрасивата част на конструкцията да не се набива в очи.

Общата маса на водата, която постоянно „виси“ над фонтана е около 18,8 тона. На грамадната височина водата се повдига с помощта на две мощни помпи, изхвърлящи по 625 литра в секунда със скорост 375 км в час. Има и трета помпа, за всеки случай, ако някоя от двете неочаквано се счупи. За построяването само на една помпена станция с височината на пет етажен дом отишли седем хиляди тона цимент.

Една от частите, над която разработчиците се потрудили добре, е дюзата, от която водата попада във въздуха. Разчетени са да работят още много години


Сега фонтанът работи превъзходно. Но няколко години след монтажа специалистите открили, че стоманените тръби страдат от корозия. В края на 1987 г. било взето оперативно решение да се вгради анодна защита, която да предотвратява разрушаването на метала. Пагубният процес е спрян.

Още един удивителен факт: фонтанът Джидда работи непрекъснато. Да се изключи е възможно само по две причини. Първата причина е планирана проверка на оборудването, която се прави веднъж в годината. А втората – така наречената „нещастна ситуация“. Ако изведнъж започне да духа силен южен вятър, при което водата може да се отклони и попадне върху градините и обширните зелени площи пред зданието на администрацията. Което не е хубаво: от това цялата растителност ще загине, защото водата, която ползва фонтанът, идва директно от Червено море, а както всички знаем тя е доста солена.












Няма коментари:

Публикуване на коментар